WCL Winterswijk  wil samen met de landbouw bloemrijke randen langs maispercelen. We zoeken locaties langs wegen en fietspaden. De coördinatie hiervan doet de Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) Winterswijk. Naast het vergoeden en het inzaaien van het zaad (door een loonwerker) is er nog een vergoeding van € 300 / ha.

  Voor opgave en vragen kunt u terecht bij de PAN (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel; 569808) en bij het Gebiedsloket Winterswijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgaven dienen voor 13 april binnen te zijn.

  De Inloopdag Projecten Oost Achterhoek van afgelopen woensdag 3 april was zeer geslaagd. Het grote aantal bezoekers en tevreden standhouders zorgden voor een gezellige middag.

  Hoewel er nog niet echt veel ingediende projecten concreet zijn, zijn er wel veel ideeën besproken. Deze ideeën waren heel divers; van het maken van een landschapsplan tot het opzetten van een bedrijf.

  Belangrijk is dat de indieners nu hun contactpersonen weten te vinden.

  Al met al veel lof voor dit initiatief!

  Heeft u als inwoner, ondernemer of organisatie in de Oost Achterhoek een idee voor een mooi project en bent u op zoek naar kennis, ondersteuning, subsidies of bijdragen?

  Kom dan op 3 april naar de Inloopdag in Bredevoort!

  Meer informatie over de Inloopdag is hier te downloaden.

  Het rapport 'Onderzoek kansen voor meer biologisch en/of natuur-inclusief bewerkte grond in W’wijk' is hier te downloaden.

  Het onderzoek is uitgevoerd door Gea Boessenkool en Wim Korsten. Zij hebben van het onderzoek een rapport gemaakt waarvan we (alle WCL leden) graag met u enkele aanbevelingen willen bespreken op maandagavond 17 september, locatie en tijd staan in de Agenda.

  U bent van harte uitgenodigd voor de 2e grensoverschrijdende uitwisseling in de regio Winterswijk-Südlohn-Borken met naburige Duitse agrariërs, onder de titel Kiek’n bi’j de Noabers, op maandag 11 juni a.s.

  De collega’s van de Landwirtschaftskammer hebben voor dit ‘Treffen’ een mooi gevuld programma gemaakt, dat om 10.00 uur ’s ochtends in Borken begint.
  ’s Middags om 13.30 uur sluiten wij aan bij een breder georganiseerde ‘Feldtag’, bij het veldstation vlakbij Dülmen.

  Als u de ochtend niet kunt vrij maken, kunt u uiteraard ook alleen ’s middags aansluiten. U bent wederom van harte welkom!

  Informatie over deze middag en hoe u zich kan aanmelden vind u in de bijlage.

  Op maandagavond 12 februari organiseert de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL Winterswijk) tijdens de algemene leden vergadering een lezing over insecten in Winterswijk. De heer Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting zal deze lezing verzorgen. De lezing vindt plaats in de herberg van de Harminehoeve (Kulverweg 2 te Woold).

  Stichting WCL is trots op het feit dat we met het ‘kippenhokkenproject’ er in de afgelopen jaren erin geslaagd zijn om veel hoog gewaardeerde “pareltjes” te herstellen. Na jaren waarin we veel geleerd hebben is er de wens om meer kleine bijzondere karakteristieke objecten te herstellen. Voor vele dringt immers de tijd. Ook willen we de al opgeknapte objecten samen met de opdrachtgevers in goede staat houden.

  Deze proef met compostwormen is een onderdeel van het project “ Bouwen aan een betere (landbouw) bodem”. Dit project is door de provincie Gelderland gehonoreerd. De aanvrager is Wageningen UR (de heer Hein Korevaar) en bestaat uit de volgende 3 onderdelen; Vermicompost (wormencompost), Mais na graanteelt en de Effecten van het verhogen van de pH.

  Wethouder Gert-Jan te Gronde heeft als voorzitter van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) op donderdagmiddag 11 oktober samen met 15 andere voorzitters de openingshandeling verricht van de aanvraag voor de Green Deal Maaisel.

  WCL Winterswijk heeft op vrijdagmiddag 12 mei om 13.30 bij school Kotten (Winterswijk-Kotten) de eerste exemplaar van de Hungry Bins (wormencompostbak) overhandigen aan de heer Johan Wilterdink (directeur scholen buitengebied) School Kotten en enkele andere scholen doen al mee aan het moestuinproject.

  Agenda